Olijfolie Zottopera

Villa Zottopera

Villa Zottopera is een villa uit de 18e eeuw omringd door de eeuwenoude olijfbomen waaruit een beroemde olie is verkregen. De villa is van de familie Rosso Cosenza en is gelegen op het platteland van Chiaramonte Gulfi (RG) in zuid Sicilië. Vroeger diende de villa als een centrum voor landbouwproductie in het plaatsje Roccazzo. Hier werden allerlei producten van de lokale oogsten geproduceerd, zo ook de olijfolie van Zottopera. Villa Zottopera is nog volledig in traditionele staat, door de eeuwenoude gebouwen, de oude landbouwwerktuigen, de Siciliaanse binnenplaats (baglio), de kleine kerk, de Italiaanse tuin omringd met olijfbomen en natuurlijk niet te vergeten het vriendelijke klimaat, hierdoor komt de atmosfeer van Sicilië helemaal naar boven. Dit vinden wij als Nederlanders vast niet erg!

De Olijfsoort

De extra vierge olijfolie wordt gemaakt van de Tonda Iblea olijf , deze zeldzame olijvensoort kan alleen groeien in de Iblei-gebergte gelegen in zuid-Sicilië. De olijvenbomen groeien boven zeeniveau op 300 meter, deze positie samen met de opvallend minimale temperatuurwisselingen is de Tonda Iblea goed bestand tegen koude temperaturen. Deze lage temperaturen remt van nature de aanval af van de zogenaamde “olearia-vlieg”, hierdoor is het niet nodig om gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Dit maakt de olijfolie volledig biologisch en zorgt voor een beter houdbaarheid van de smaak en kwaliteit, wat terug te zien is aan de zuurgraad van de olijfolie. De Villa Zottopera olijfolie heeft namelijk een zuurgraad van 0,1%.

De Tonda Iblea olijven worden op een biologische wijze verbouwd, waarbij geen schadelijke stoffen voor de natuur worden gebruikt. In de maand oktober worden de olijven met door de familie Rosso Cosenza geplukt. Hierna kan de productie volgens het eeuwenoude recept van de familie beginnen.

Olijfolie apparatuur Villa Zottopera
previous arrow
next arrow

Het geheim van de smaak

De Tonda Iblea olijf zorgt voor een extra vierge olijfolie die naar Sicilië smaakt en rijk aan alle aroma’s van de Iblei-bergen. De olijfolie heeft een lichte fruitige smaak met een overheersing van pittig tot bitter. Typerend is de herkenning van de geur van groene tomaat en gras. Als u de fles opent, begrijpt u het uitzonderlijke van de olijfolie, omdat het geuren vrijgeeft die in andere oliën niet voorkomen.

De olijfolie beschikt over een combinatie van zeer  uiteenlopende smaken, zoals tomaat, amandel, artisjok, gemaaid gras en kruiden. Hierdoor is het een diverse olie die voor veel verschillende gerechten kan worden gebruikt. De olijfolie is op zijn best wanneer je het rauw gebruikt. Voor een verrassende smaak kan het perfect bij peulvruchten, zoete salades, soepen, pasta’s, witvis en geroosterd vlees.

Om de smaak van de geoogste olijven zo goed mogelijk te waarborgen, worden de olijven binnen enkele uren op 16 graden Celsius geperst. Zo ontstaat er een zeer kwalitatieve olijfolie met een zuurgraad van nog minder dan 0.1%. De olijfolie beschikt over vitamine E en rijke polyfenolen waardoor de olijfolie een natuurlijke anti-oxidant is en andere gezonde voordelen met zich mee brengt. Door deze samenstelling heeft de olijfolie een diepgroen uiterlijk met lichte goudgele tonen, wat ook wel het groene goud van Italië wordt genoemd.

Leer nog meer van de boeren van Zottopera  

De belangrijkste “cultivar”, ook wel bekend als een ras of soort, is de mythische “Tonda Iblea”. Hierdoor produceren wij de meest waardevolle en geparfumeerde olijfolie.

De olie wordt bewaard in kleine roestvrijstalen opslagpennen van 1.000/2.000 liter bij een gecontroleerde temperatuur van 16 graden Celsius, hierdoor worden de oxidatie processen voorkomen. Daarna bottelen we het in de boerderij, volgens de HACCP-methode. De HACCP, de afkorting voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Dit betekent dat er geen gevaren in het product aanwezig zijn en dat er rekening gehouden wordt met kritische controlepunten.

Wij ontdekten dat er een groeiende vraag was naar biologische olijfolie. De boerderij heeft daarom in de gedurende tien jaar de “biologische landbouw” gevolgd. De bestrijdingsmiddelen, meststoffen en alles wat mogelijk schadelijk is voor de natuur en de mens hebben we weggeschoven. De olijfgaard is bemest met plukken compost of mest.  Dit doen wij graag met respect voor de natuur, waardoor wij nu een biologisch label hebben behaald.

Een tip van de boer …. De olijfolie is op zijn best wanneer je het rauw gebruikt. Het is te gebruiken op allerlei soorten gerechten. Voor een verrassende smaak kan het perfect bij zoete salades, peulvruchten, soepen, pasta’s, witvis en geroosterd vlees.

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider