Olijfolie Zottopera

Villa Zottopera

Villa Zottopera is een villa uit de 18e eeuw met eeuwenoude olijfbomen.  Hieruit wordt de beroemde olijfolie verkregen van de Familie Rosso Cosenza. De Villa is gelegen op het platteland in Zuid Sicilië. Vroeger diende de villa als een centrum voor landbouwproductie in het plaatsje Roccazzo. Nu is Villa Zottopera nog volledig in traditionele staat met oude gebouwen, landbouwwerktuigen, binnenplaats (baglio), de kleine kerk en de Italiaanse tuin omringd met olijfbomen.

De Olijfsoort

De olijfolie wordt gemaakt van de Tonda Iblea olijf. Deze zeldzame olijfsoort kan alleen groeien in de Iblei-gebergte in Zuid-Sicilië. De olijfbomen groeien boven zeeniveau op 300 meter, waardoor deze goed tegen koude temperaturen kan. De lage temperaturen remt de aanval van de “olearia-vlieg” af en daarom hoeven ze geen gewasbescherming middelen te gebruiken. Dit maakt de olijfolie volledig biologisch en zorgt voor een beter houdbaarheid van de smaak en kwaliteit. Erg goed voor de gezondheid van je lichaam.

In de maand oktober worden de olijven met door de familie Rosso Cosenza geplukt. Hierna kan de productie volgens het eeuwenoude recept van de familie beginnen.

previous arrow
next arrow

Het geheim van de smaak

De Tonda Iblea olijf zorgt voor een extra vierge olijfolie die rijk is aan alle aroma’s van de Iblei-bergen. De olijfolie heeft een licht fruitige smaak met een overheersing van pittig tot bitter. Typerend is de geur van groene tomaat en gras. Ruik maar eens als je de fles open draait.

De olijfolie beschikt over een combinatie van uiteenlopende smaken, zoals tomaat, amandel, artisjok, gemaaid gras en kruiden. Hierdoor is het een olijfolie die goed bij verschillende gerechten gebruikt kan worden. De olijfolie is op zijn best wanneer je het rauw gebruikt. Wil je een verrassende smaak krijgen? Probeer het bij peulvruchten, zoete salades, soepen, pasta’s, witvis en geroosterd vlees.

Om de smaak van de geoogste olijven zo goed mogelijk te waarborgen, worden de olijven binnen enkele uren op 16 graden Celsius geperst. Zo ontstaat er een kwalitatieve olijfolie met een zuurgraad van 0.1%. Hierdoor beschikt de olijfolie over vitamine E en rijke polyfenolen en is het een natuurlijke anti-oxidant. Door deze samenstelling heeft de olijfolie een diepgroen uiterlijk met licht goudgele tonen. Dit wordt het groene goud van Italië genoemd.

Leer nog meer van de boeren   

De olijfolie wordt bewaard in kleine roestvrijstalen opslagpennen van 1.000/2.000 liter bij een gecontroleerde temperatuur van 16 graden Celsius. Dit voorkomt de oxidatie proces. Daarna bottelen we het in de boerderij, volgens de HACCP-methode. Dit betekent dat er geen gevaren in het product aanwezig zijn.

Wij ontdekten dat er een groeiende vraag was naar biologische olijfolie. De bestrijdingsmiddelen, meststoffen en alles wat mogelijk schadelijk is voor de natuur en de mens hebben we weggehaald. Wij respecteren de natuur en hebben daardoor een biologisch label behaald.

PROEF HEM SNEL Klikt hier

Een tip van de boer …. De olijfolie is op zijn best wanneer je het rauw gebruikt. Het is te gebruiken op allerlei soorten gerechten. Voor een verrassende smaak kan het perfect bij zoete salades, peulvruchten, soepen, pasta’s, witvis en geroosterd vlees.

previous arrow
next arrow
Shadow
Slider